Hooggevoelig met de feestdagen

Het zou één van de meest magische periodes moeten zijn. Waarin we ons terugtrekken in onze huizen. Samenkomen met degenen van wie we houden. En toch is het ook een tijd waarin twee ‘weerfronten’ met elkaar kunnen botsen. Zij die een hooggevoelig persoon zijn en zij die dat niet zijn.

HSP’s voelen diep en verwerken de emotionele energieën in de kamer. Ze raken daardoor snel overweldigd en uitgeput. Denk aan een telefoon waarop veel apps draaien. Maar ook de emoties van de anderen in de kamer die zij (onbewust) ervaren.

HSP’s denken diep na over wat ze oppikken en proberen er constant patronen van te maken. Waarom? Het is de ‘redding van de psyche‘, wat je kunt zien als een fijngevoelig instrument. Als je zoveel omgevingsgeluid registreert, dan word je constant geïnspireerd. Geïnspireerd om er interessantere muziek van te maken.

HSP’s hebben een responsief zenuwstelstel. Ze schrikken snel en zijn gevoelig voor de veranderingen in de bloedsuikerspiegel. Niet-HSP’s beschrijven hen ten onrechte als reactief. Ze zijn zich niet bewust van de rijke context van de wereld van de HSP. Net zoals veel mensen minder afgestemd zijn op het scherpe reukvermogen van een hond.

Hoe kunnen HSP’s de feestdagen doorkomen zonder overprikkeld te raken? Zich minder ‘slecht’ te voelen over hun diep gevoelige aard in een tijd die al gevoelig genoeg kan zijn?

Oordeel niet over jezelf. Hsp’s zijn zeldzaam

Als je op visite bent en de lichten te fel aanvoelen. De energieën die in de kamer op je afketsen. Je het gevoel hebt dat je de gezelligheid tussen de gangen door moet bewaken. Doe dan een stapje terug. HSP’s vormen slechts 15 tot 20 procent van de bevolking.

Dit betekent dat er van de 10 mensen gemiddeld slechts één of misschien twee mensen, zullen begrijpen hoe het is om hoogsensitief te zijn. Dat is niet veel. Anderen in de kamer snappen je niet en kunnen niet afstemmen op jouw behoefte. Wat betekent dat je je gefrustreerd, onbegrepen en gekwetst kunt voelen. Je hebt hierna hersteltijd nodig.

Herinner en vind wat je als HSP nodig hebt

Het is gemakkelijk om gewoon mee te gaan met de niet-HSP-manier van doen. Maar onthoud dat dit nooit echt voor jou werkt en niet echt eerlijk is. Of het nu gaat om langdurig in de buurt van grote groepen mensen te zijn. Omringd worden door te veel harde geluiden zoals een kamer vol schreeuwende mensen. Flikkerende gekleurde lichtjes in de tuin van een overbuurman. Of de tè felle lichtjes van wit licht in de kerstboom bij degene waar je bent. Weet dat je altijd een creatieve oplossing voor handen hebt. En een manier kunt vinden om een HSP-alternatief te vinden.

Hooggevoelig Ja of Nee?

Ben je je sterk bewust van (harde) geluiden, sferen en temperatuur verschillen? Heb je goed door hoe anderen zich voelen? Ben je vaak overprikkeld?

En heb je ook nog eens een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil je liever dat alles goed en zonder gedoe verloopt?

Grote kans dat jij hooggevoelig bent!

Doe direct de test en je weet het binnen enkele minuten!

Nog meer mooie berichten