Hooggevoelig en de grooste valkuil

Ik had er weleens van gehoord maar dat ik zelf hooggevoelig was dat wist ik echt niet. Ik had er gewoon nooit zo bij stil gestaan. Het kwartje viel pas toen ik in mijn burn-out zat. Er waren zelfs allerlei benamingen voor; hooggevoelig, hooggevoeligheid, hoogsensitief, high sensitief en ze hadden er zelfs een afkorting voor: HSP.

Van de een op andere dag ging ik mij hier verder in verdiepen en daar bleef het niet bij. Ik ging op yoga, meditaties en luisterde zelfs naar klassieke muziek. Het moest niet gekker worden, ik was echt van het padje! Maar weet je, het voelde zo fijn. Als ik weer eens van die onmogelijke standjes op een yoga mat had gedaan, dan voelde de afsluitende meditatie als een waar cadeau. Ik mocht dan lekker gaan liggen, vestje aan, dekentje over me heen en heerlijk m’n ogen sluiten. Ik waande mij dan echt in een soort van 7e hemel.

Die herkenning was zo fijn

Ik was niet gek, er waren blijkbaar veel meer mensen die hooggevoelig zijn. Wat ineens zag ik in allerlei groepen op social media en merkte ik dat ik die herkenning erg fijn vond. Ik ging mij er steeds meer in verdiepen. Niet alleen las is er veel over maar ging ik ook naar bijeenkomsten en seminars. Er kwamen steeds vaker mensen op mijn pad die ‘mijn taal’ spraken. Waarin het gesprek gelijk ergens over ging. We direct op ‘hetzelfde level zaten’ zonder oppervlakkig geklets regelrecht de diepte in.

Weet je niet of je zelf hoogsensitief bent maar zou je dat wel willen weten? Dan kun je via deze link: HooggevoeligJaOfNee heel eenvoudig een test doen waarin je direct krijgt te horen of je wel of niet hoogsensitief bent. Wat had ik het fijn gevonden als ik 10 jaar eerder had geweten wat hooggevoeligheid precies was. Hoe je ermee om kunt gaan. Maar ook had ik dan begrepen waarom ik me soms zo enorm uitbundig en blij als een kind kan voelen en dan weer zo neerslachtig en chagrijnig alsof de wereld instort.

Het beter leren herkennen

En wat dacht je van het compleet van slag kunnen zijn omdat je dingen niet kunt plaatsen. Als iemand zegt; ‘het gaat goed met mij’ en je denkt huh ik zie en voel toch echt iets heel anders. Je nog net weet uit te brengen ‘weet je het zeker‘? En je er dan alleen maar rot gevoel aan overhoudt omdat het niet klopt met wat je waarneemt en constateert. Je leert dit steeds beter te (her)kennen én mee om te gaan. Er zijn nou eenmaal mensen die liever niet over hun problemen/gevoelens (kunnen) praten.

Voor een HSP is het niet fijn als er niet wordt gesproken over verdriet en waar de ander tegenaan loopt. Een hooggevoelig persoon is van nature heel begaan met de ander en wil ten alle tijden helpen met het gevolg zichzelf te vergeten. En zichzelf vergeten dát is een van de grootste valkuilen voor een hooggevoelig persoon.

Hooggevoelig Ja of Nee?

Ben je je sterk bewust van (harde) geluiden, sferen en temperatuur verschillen? Heb je goed door hoe anderen zich voelen? Ben je vaak overprikkeld?

En heb je ook nog eens een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil je liever dat alles goed en zonder gedoe verloopt?

Grote kans dat jij hooggevoelig bent!

Doe direct de test en je weet het binnen enkele minuten!

Nog meer mooie berichten