Als hoogsensitief persoon kom je vast wel eens voor lastige keuzes te staan waarbij je gedachten alle kanten opvliegen, herkenbaar? Hoogsensitiviteit betekent dat je prikkels en emoties dieper verwerkt dan anderen. Dat kan het maken van keuzes lastig maken. Te veel informatie en sterke emoties kunnen het dan ook behoorlijk ingewikkeld maken.

Waarom keuzes maken moeilijk kan zijn voor hoogsensitieve personen

Het kan echt overweldigend zijn voor gevoelige mensen om keuzes te maken. Je hersenen maken overuren en denken uitgebreid na over de mogelijke gevolgen van je keuzes. Daarnaast kunnen heftige emoties het nog ingewikkelder maken en het vinden van de juiste beslissing nog lastiger. 

Hoe pak je dit aan? Hier zijn enkele suggesties:

Zelfbewustzijn ontwikkelen

Neem de tijd om jezelf goed te leren kennen, inclusief je waarden, behoeften en grenzen. Dit helpt je te identificeren wat echt belangrijk voor je is bij het maken van beslissingen.

Praktische overwegingen

Gebruik handige tools zoals lijstjes, plus- en minpunten opschrijven en deadlines instellen. Zo wordt het kiezen makkelijker en overzichtelijker.

Focus op het nu

Probeer te genieten van het moment en denk niet te veel aan later. Mindfulness kan hierbij helpen; het helpt je minder te piekeren over wat er nog gaat gebeuren.

Beperk je keuzes

Kijk niet naar te veel opties, maar kies er een paar uit. Zo wordt het kiezen minder moeilijk en wordt het nemen van een beslissing makkelijker.

Vertrouw op je intuïtie

Geloof in jezelf en luister naar je innerlijke stem als je een beslissing moet nemen. Informatie verzamelen

Conclusie

Het maken van keuzes als hoogsensitief persoon vraagt om een persoonlijke aanpak en geduld. Door je zelfbewustzijn te ontwikkelen, praktische overwegingen te maken, te focussen op het nu, je opties te beperken en te vertrouwen op je intuïtie, kun je het keuzeproces vergemakkelijken!

Wees geduldig en vergeet niet om lief te zijn voor jezelf in dit proces om het eigen te maken.